Фото из открытых источниковКультура в Україні — на межі виживання. Необхідно, щоб держава негайно підтримала її.
 

KHARKIV Today организував круглий стіл онлайн "Карантин: вирок для культури чи нові можливості?". Його учасники — діячі культури і мистецтв, незалежні продюсери і організатори культурних заходів з Харкова, Києва, Вінниці, Запоріжжя та Львова говорили про стан культури в Україні в умовах епідемії коронавірусу.

Культура знаходиться на межі виживання — це єдина думка всіх учасників круглого столу. Театри і кінотеатри закриті, організація будь-яких заходів неможлива до тих пір, поки не будуть розроблені чіткі і зрозумілі правила, на яких умовах можна буде приймати в зали глядачів, розсаджувати оркестрантів, яка кількість артистів одночасно може виходити на сцену.

Театри та організатори культурних заходів виходять онлайн, викладають записи спектаклів, концертів, репетирують за допомогою Zoom, словом, як сказав продюсер Михайло Бондаренко, намагаються залишитися на плаву.

Звичайно, вихід в Інтернет не вирішує проблеми. За словами художнього керівника харківського театру "Мадригал" Олексія Настаченка, репетиції онлайн нонсенс — актори повинні не просто бачити, але відчувати один одного. Це стосується і вистав — вони все ж розраховані на живе сприйняття.

Існує і фінансова сторона проблеми. Оскільки театри, кінотеатри, концертні майданчики зараз закриті, вони не заробляють, але змушені, як і раніше, платити оренду, комунальні послуги і т. д. Тому перш за все, на думку учасників круглого столу, держава повинна вжити ряд заходів на підтримку культурної сфери, пов'язаних з фінансовою діяльністю.

Зараз на розгляді депутатів Верховної Ради знаходиться три законопроєкти, спрямованих на підтримку культури в Україні, один з них пройшов перше читання, однак коли вони будуть розглянуті, а тим більше прийняті — невідомо. Крім того, Міністерство культури до цього часу залишається без керівника, є тільки тимчасово виконуюча обов'язки. Тому учасники круглого столу запропонували підстьобнути державу до того, щоб вона звернула увагу на культуру і якомога швидше зайнялася вирішенням проблеми.

За підсумками обговорення онлайн учасники зустрічі написали відкритого листа голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, голові профільного комітету ВР Олександру Ткаченку і т.в.о. міністру культури України Світлані Фоменко. Лист ми наводимо нижче.