post1Гастрольний тур "Європейський шлях" у Словацькій республіці. Проєкт "Схід Опера: долаючи відстань" триває.
22 січня у Братиславі відбувся великий благодійний концерт артистів Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В.Лисенка, присвячений Дню Соборності України. Колектив театру неухильно дотримується своєї основної місії - знайомить європейців з культурним надбанням нашої держави. Не менш важливим є і підтримка своїх співвітчизників, які через російську агресію були змушені покинути рідний дім, адже для них виступи артистів Схід Опера це свого роду зустріч з Батьківщиною.
От і цього дня на святковий концерт прийшло чимало українців. На заході були також офіційні особи, представники дипломатичного корпусу, зокрема, Тимчасова повірена у справах України в Словацькій Республіці Наталія Никифорак, другий секретар Посольства України Михайло Дзихор, а також великий друг нашого театру, голова ГО "Українсько-словацька ініціатива" Міла Вербицька.
Перед початком концерту Наталія Никифорак зазначила, що "22 січня ми згадуємо дві рівнозначні за вагою події нашої історії: проголошення Української Народної Республіки та Акт злуки українських земель. Соборність невіддільна від державності, суверенітету й реальної незалежності народу, які є фундаментом для побудови демократичної країни, запорукою виживання й існування нації".
Хор та симфонічний оркестр Схід Опера під керуванням заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Морозова відкрили цей концерт виконанням державного гімну. Не менш потужно та вражаюче звучала пісня Д.Крижанівського на сл. Т.Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий». Перед глядачами поступово розгорталася барвиста палітра українських мелодій, демонструючи їхню широту та багатогранність. Народні солоспіви змінювалися аріями та фрагментами з опер і симфонічними творами.
Якщо у першому відділенні програми звучали композиції наших співвітчизників, то у другому хнатобівці представили яскравий калейдоскоп європейської музики. Тим самим показавши схожість культур і наші спільні цінності. Глядачі завзято аплодували заслуженим артистам України Олені Ширяєвій, Сергію Гонтовому, лауреатам міжнародних конкурсів Юлії Піскун, Сергію Замицькому, Ігорю Бондаренку, Микиті Маринчаку, Роману Гордєєву, а також Андрію Даценку та Сергію Крижненку.
Завершувала концерт світла та оптимістична музика Й.Штрауса-сина у виконанні хору під орудою Світлани Кривич та симфонічного оркестру Схід Опера.
Представлена святкова програма була різноманітною, насиченою та складною у виконанні, і це високо оцінила публіка.
Присутні були у такому захваті від солістів, хору та музикантів, що довго не відпускали харківських артистів, викликаючи на "біс" та вигукуючи "браво".