80"Куди б зараз не закинула доля українців, ми єдиний народ. І на всіх чекають вдома. Наша держава однаково дбає про своїх громадян, де б вони не знаходилися", - сказала віце-прем'єр-міністр України Ірина Верещук на зустрічі зі співвітчизниками у Словаччині. Пані Верещук взяла участь в офіційних заходах з нагоди святкування 30-ї річниці утворення Словацької Республіки. У рамках офіційного візиту вона побувала у Габчиково, у найбільшому в країні центрі для тимчасово переміщених осіб. Нині тут перебуває понад 900 українців, які змушені були через російську агресію покинути рідний дім. Ірина Верещук поспілкувалася з мешканцями центру, подивилася, у яких умовах вони живуть. Тут, у Габчиково, з червня 2022 року перебуває і основна трупа Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В.Лисенка. В.о. генерального директора-художнього керівника театру Ігор Тулузов в свою чергу розповів пані Верещук, що за цей час харківські артисти не тільки виступали з концертами та виставами у Словаччині, а й побували з гуманітарною місією у восьми країнах Європи, познайомивши місцеву публіку з культурним надбанням України.
Один з власників міграційного центру, Петер Булла, на знак особливої прихильності до України подарував пані Верещук альбом зі світлинами вистав ХНАТОБ ім. М.В.Лисенка у Братиславі, на сцені театру імені Павола Орсага Гвездослава. Пан Булла відзначив, що словацька публіка дуже вдячна за те, що українські артисти, демонструючи високий професіоналізм, несуть людям радість. Адже гуманітарна місія театру така важлива і необхідна сьогодні. Артисти Схід Опера роблять велику справу, демонструючи європейцям спільні культурні й людські цінності та не даючи забути, що на сході Європи сьогодні йде війна. І у Словаччині вони мають чимало своїх прихильників.
На зустрічі з пані віце-прем'єр-міністром були присутні і великі друзі театру: директор управління міграції МВС Словаччини Ян Орловський, в.о. Посла України в Словацькій Республіці, старший дипломат Оксана Кицун, другий секретар Посольства України Михайло Дзихор, голова ГО "Українсько-словацька ініціатива" Міла Вербицька, директорка центру для біженців Клара Шевчикова. Не залишилися осторонь і співробітники центру, котрі дуже допомагають українцям, які змушені нині перебувати в Словаччині.

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook