46Під час осінньої сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), 12 жовтня українською делегацією на чолі Народною депутаткою України Марією Мезенцевою та Центром для Майбутнього Європи (Centre for Future Europe Inc.) було організовано офіційний культурний захід на підтримку України за участі Президента Асамблеї Тaйні Кокса, Генеральної Секретарки ПАРЄ Марії Бурич та постійного представника України у ПАРЄ Бориса Тарасюка, глав та представників національних делегацій. “Hope for Ukraine” («Надія для України») – це програма Центру для Майбутнього Європи в якій португальський художник Педро Андраде Нуньєс створює вже другу картину, присвячену подіям в Україні. Картина створюється разом з музикантами та солістами Схід Опера, які під час творіння майстром картини виконують класичну музику європейських та українських композиторів. Головна місія заходу – ще раз нагадати європарламентарям про важливість миру та протистоянню російській агресії.
В Камерному вестибюлі Страсбурзького палацу ПАРЄ Симфонічний оркестр Схід Опера під управлінням заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Морозова та солісти Схід Опера Ігор Бондаренко, Олеся Мішаріна і заслужена артистка України Олена Ширяєва виконали великий концерт, який складався з творів українських та європейських композиторів. В концерті звучали твори Б. Лятошинського, М. Скорика, Й.С. Баха, Л. Бетховена, Й. Брамса, А. Вівальді, П. Масканьї, Дж. Каччіні, К. Сен-Санса, А. Дворжака, Е. Моріконе, Дж. Ласта.
«Сьогодні в ПАРЄ відбувається неймовірний акцент на культурну дипломатію. Навіть під час війни ми можемо відчувати як нас лікує музика та мистецтво… Цей захід сьогодні відбувся завдяки співпраці Центру для Майбутнього Європи, Народних депутатів України та Харківського національного академічного театру опери та балету, який відчув на собі вплив російської агресії, коли в березні російські ракети таргетували цю будівлю в центрі міста Харкова, міста, яке перше з українських міст отримало всі нагороди Ради Європи. Тому символізм перебування театру сьогодні тут є особливим. Напередодні голосування важливої резолюції щодо агресії росії проти України мистецтво показує, що переживають українці кожен день. Це втрати, біль, але, все таки, надія, надія на нашу перемогу!», зазначила пані Марія Мезенцева.
Подія унікальна тим, що на ній було поєднане живе динамічне мистецтво та музика у присутності всесвітньо відомого художника. Це потужне мистецьке поєднання надихає художника та вдихає у твір українське життя. Концепцію розробили очільник CFE Inc. Майкл Якобсен та Марія Мезенцева у співпраці з Педро Нуньєсом. Захід у ПАРЄ є частиною ширшої програми Центра Європи Майбутнього, яка розпочалася в Братиславі (Словаччина) 23 серпня в День Харкова під час святкових заходів до Дня Незалежності України. Програма розроблена для надання фінансування, підвищення міжнародної свідомості та відновлення культури в Україні. Проект підкреслює важливість мистецтва, творчості та культури в суспільстві і, зокрема, в Україні, під час війни. Центр Європи Майбутнього докладає зусиль щодо відновленню мистецтва, творчості та культури в Україні зараз і після війни, а також підтримці її під час війни як спосіб підтримки національної ідентичності, моралі та підтримки міжнародної уваги до України. У кульмінаційний момент серії подій «Надія для України» твори будуть виставлені на аукціоні в Лондонському аукціонному домі як єдине портфоліо, на користь України в рамках діяльності проекту Центра Європи Майбутнього «Create Ukraine».
Як зазначив пан Педро Нуньєс: «Твори малюються під час виступу харківського театру. Я вірю, що твори будуть переповнені музичними нотами; вони подорожуватимуть і перетворюватимуться на кольори, форми, лінії та думки… Беручись до цієї події під час ПАРЄ та міжнародної серії подiй «Надія для України», ми підтримуватимемо відновлення творчості та культури на передовій в Україні».
«В наш рідний ХНАТОБ влучали російські ракети. Але він вистояв і його колектив продовжує здійснювати культурну дипломатію по всій Європі. Для мене, як для Харків’янки слухати цю неймовірну музику колективу опери в стінах Ради Європи вчергове підтвердило силу та незламність харків’ян і те, що росія намагалася століттями стерти нашу ідентичність і культуру, але їм це ніколи не вдасться! Вони можуть знищувати наші культурні об’єкти, музеї, але цим викличуть ще більший супротив своїй навалі!» - відзначила Марія Мезенцева.
А ми сердечно дякуємо всім організаторам цього визначного мистецького заходу і, особливо, пані Марії Мезенцевій – справжній патріотці України, нашого Харкова та щирому другові нашого театру!

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook