44Особливий концерт присвятила Схід Опера Міжнародному дню музики - постановку "Stabat mater" Ф.Шуберта. Це перша велика прем'єра театру від початку російського вторгнення, і відбулася вона в словацькому місті Габчиково. Натхненна месса одного з найвидатніших представників музичного романтизму дуже актуальна та співзвучна теперішньому часу. Трагічні події, які відбуваються в Україні, жертви війни, втрати рідних та близьких, зруйновані міста та села - не можуть залишити байдужими жодного адекватного сучасника.
Колись відомий музичний критик писав про Ф.Шуберта, що він "висловив радощі та скорботи життя так, як їх відчувають та хотіли б передати більшість людей". А піднесена та філософська музика його "Stabat mater" не тільки передає глибокий зміст середньовічної поеми монаха-францисканця, а й допомагає слухачам зануритися у власні душі та пережити різноманітні емоції. Як не дивно, але чимало й теплих і світлих спогадів навіює цей твір, хоча тема його трагічно-фатальна - про страждання Божої Матері біля Сина, розп'ятого на Хресті....
Неймовірно вишукане виконання хору (хормейстерка Світлана Кривич), симфонічного оркестру Схід Опера під орудою заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Морозова, красиві й виразні голоси солістів театру - заслуженої артистки України Олени Ширяєвої, лауреатів міжнародних конкурсів Ігоря Бондаренка та Микити Маринчака - справили величезне враження на присутніх. Це і справді було свято музики, естетичного та емоційного катарсису - як у виконавців, так і у публіки!

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook