40Наші співвітчизники в різних куточках світу відзначили 24 серпня День Незалежності України. Колектив театру присвятив цій події кілька заходів - у Словаччині, Австрії та Польщі.
Ключовою подією став великий концерт Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка "Україна: мелодія незламних" на Головній площі Братислави.
Урочистості почалися зі святкової ходи, про котру ми вам вже розповідали. Учасники дійства пройшли містом з державними прапорами від Посольства України до Головної площі Братислави, де й відбувся концерт.
Солісти, хор під управлінням хормейстерки Світлани Кривич та оркестр під орудою заслуженого діяча мистецтв України Юрія Яковенка виконували народні пісні та музику українських класиків і сучасних композиторів.
На початку святкового вечора неймовірно проникливо звучала "Мелодія" М. Скорика, особливо потужно та вражаюче - "Реве та стогне Дніпр широкий" на вірші славетного Кобзаря, виразно і зворушливо - "Пливе кача" в обробці соліста нашого театру Микити Маринчака. Не залишила глядачів байдужими і пісня, написана в дні війни солістом нашого театру Сергієм Крижненком "Присвячення героям". Неабиякі емоції у присутніх викликала прем'єра, яку підготували до цього дня хор та симфонічний оркестр Схід Опера - словацька народна пісня в обробці диригента Схід Опера Павла Багінського «Na Kralovej holi».
Тепло та щиро глядачі зустрічали заслуженого артиста України Володимира Козлова, лауреатів міжнародних конкурсів Микиту Маринчака, Олександра Золотаренка, Сергія Замицького, Ігоря Бондаренка, дипломантів міжнародних конкурсів В'ячеслава Стрелкова, Олесю Мішаріну, Юлію Форсюк, а також Андрія Даценка.
Бурхливими оваціями нагородили поціновувачі струнний квартет, який виконав у джазовій обробці українську народну пісню "Ой, чий то кінь стоїть".
Яскравими акордами у фіналі концерту стали знаменита "Червона калина", яку разом з нашими артистами заспівали з глибокими почуттями та вірою у перемогу і всі численні присутні, та Державний Гімн, котрий зазвучав на братиславській площі у виконанні тисячі голосів. А символічною фінальною крапкою стала завершальна частина 9 симфонії Л.Бетховена "Ода до радості" - Гімн Євросоюзу, котрий закликав: "Об'єднайтеся, мільйони!"

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook