39Вчора, в святий для всіх українців день — День Незалежності України — відбулися події, в яких брав участь колектив нашого театру і про які з великою гордістю ми хочемо розповісти. 24 серпня артисти та музиканти, які знаходяться в гастрольному турі "Європейський шлях", провели два концерти: в Соборі Святого Штефана в австрійській столиці Відні та на Головній площі Братислави — столиці Словаччини, а також взяли участь в урочистій ході середмістям Братислави, присвяченій Дню Незалежності України.
Саме про останню подію ми хочемо розповісти.
Організаторами урочистих заходів 24 серпня в Братиславі стали: Посольство України в Словацькій Республіці, Міністерство закордонних справ України, Міністерство культури та інформаційної політики України, Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка / Схід Опера та Громадська організація “Українсько-Словацька Ініціатива”.
Урочиста хода розпочалася о 18:00 за місцевим часом біля Посольства України в Словацькій Республіці. У ній взяли участь понад тисячу людей, серед яких Надзвичайний і Повноважний Посол України у Словацькій Республіці Юрій Мушка, генеральний директор-художній керівник Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка Олег Оріщенко, артисти театру, українці, що через російську агресію опинилися за кордоном та небайдужі словаки. Учасники дійства пройшли містом з державними прапорами від Посольства України до Головної площі Братислави, де й відбувся святковий концерт.
Перед початком ходи всі її учасники разом заспівали Гімн України, і цього дня національний Славень звучав особливо піднесено! Посол України в Словацькій Республіці Юрій Мушка, привітавши всіх учасників акції з Днем Незалежності України, подякував всім її учасникам за постійну підтримку України у її священній боротьбі та побажав, щоб наступний День Незалежності “уже проходив у вільній від ворогів Україні, і ми могли в нормальних умовах його святкувати. І на Хрещатику має бути парад, в тому числі, Парад Перемоги!” А Державний секретар Міністерства юстиції Словацької Республіки Ондрей Достал, привітавши українців з їх святом, провів паралелі між здобуттям незалежності Україною 1991 року та боротьбою за демократію і суверенітет колишньої Чехословаччини 1968 року, і відмітив, що Україні 31 рік тому пощастило більше. “Проте в москві залишилися і колишні комуністи і колишні агенти КДБ, які з цим не змирилися. І дякую українцями, які зараз стоять на сторожі не тільки власної демократії і свободи, а і свободи всієї Європи!” Також пан Достал відзначив, що сьогодні є священним обов'язком всього цивілізованого світу стати на бік України і допомагати їй.
«З початку тотального російського вторгнення в Україну Харків обстрілюють щодня. Не зважаючи на всю складність ситуації, коли частина трупи знаходиться за межами міста і навіть країни, Схід Опера продовжує працювати. Театр ... підготував гастрольний тур “Європейський шлях” в Словацькій Республіці у рамках проекту «Україна зараз і назавжди», представивши європейській публіці один із провідних українських мистецьких колективів. І це підтверджує наші спільні культурні цінності, наш «європейський культурний код», це об’єднує наші народи», – відзначив під час урочистої ходи генеральний директор-художній керівник театру Олег Оріщенко. «Війна триває – а тому, як символ нашого опору російській агресії, триватиме наш сезон і в Харкові, і за межами України, триватиме гуманітарний конвой, який знайомитиме європейців із культурою України та нашою незламністю», – додав Олег Володимирович.
А Людмила Вербицька, засновниця ГО “Українсько-Словацька Ініціатива”, яка є одним із головних організаторів заходу, зазначила: «День Незалежності – особливий день для кожного українця і тих, хто вирішив підтримати Україну, адже це день відновлення незалежності країни. Цього року дуже важливо показати світові, що українці сильні, сміливі та єдині. Сьогодні хочемо нагадати, що Росія вторглася в Україну. Тому ми підемо вулицями Братислави і покажемо, що ми не здамося і не дозволимо комусь забрати нашу незалежність. Українці стиснули волю в кулак і не зламалися перед агресором. План РФ із захоплення України протягом трьох днів зазнав повного краху. Світ захоплюється силою духу та могутністю української єдності. Сьогодні українці не тільки забирають свою країну, свою незалежність і свободу, сьогодні вони також гинуть за нашу свободу».
Після цього учасники ходи попрямували Старим містом (середмістям Братислави) до меморіальної дошки Григорію Сковороді, де відбувся невеликий мітинг, а потім — до Головної площі, де, власне, і проходив святковий концерт “Мелодія незламних”, про який трохи згодом.
Ми щиро дякуємо всім учасникам урочистої ходи за підтримку нашого театру, і, головне, за підтримку України!

 

Детальніше на нашій сторінці у Facebook