278861465 2801033453535770 1210812801148055427 nПід час війни свята набувають особливого забарвлення. Деякі раптом видаються майже недоречними, інші – навпаки, наче отримують нове значення, стають символом спротиву і нескореності. Рішуче перекреслюючи відому тезу про те, що коли говорять гармати, музи мають мовчати, Харківський національний університет мистецтв імені І.П. Котляревського, осередок цих самих муз, всупереч усьому відзначає сьогодні свій 105-й день народження. І весь колектив СХІД ОПЕРА, тісно пов’язаний з цим вишем, радий привітати його з цією подією!
Історія першого у Харкові вищого мистецького закладу розпочалася саме 2 травня. Того весняного дня 1917 року видатний діяч, піаніст і диригент Ілля Слатін, засновник професійної музичної освіти в місті, отримав телеграму, що підтверджувала дозвіл на заснування консерваторії, при якій невдовзі було відкрите й театральне відділення. Перший навчальний рік нового закладу розпочався восени, коли країну вже почала охоплювати лихоманка революції та громадянської війни…
У неспокійну епоху народжувався університет, який має славетну історію, у загрозливий час довелося йому відзначати своє 105-ліття. Але в тому, що він живе, бореться вкотре переконала символічна мистецька акція «Мистецтво на противагу війні», що відбулася сьогодні у головному його корпусі. Окрім прекрасного концерту, у якому взяли участь Ігор Чернявський (скрипка), Олег Копелюк (Фортепіано), Надія Мельник (бандура) та Артем Новиков (фортепіано), відбулася і невеличка імпровізована офіційна частина, де представники влади, різних мистецьких колективів міста вітали ректора ХНУМ імені І.П. Котляревського, заслужену діячку мистецтв України, кандидатку мистецтвознавства, професорку Наталію Говорухіну. Від імені нашого театру її поздоровив перший заступник генерального директора ХНАТОБ імені М.В. Лисенка, заслужений діяч мистецтв України Ігор Тулузов. І до слів його ладен приєднатися кожен працівник СХІД ОПЕРА, для якого університет є справжньою «alma mater»! Звернувши увагу на надзвичайно тісні зв’язки між театром і вишем, Ігор Тулузов зазначив: до університету в колективі ставляться з великою любов’ю та повагою, і які б скрутні часи не довелося нам сьогодні разом переживати, ми обов’язково вистоїмо та переможемо!

 

Датальніше на нашій сторінці у Facebook