248413865 671332177586629 6412870444590494236 n

 

Як ми вже повідомляли, вчора в Києві завершився Міжнародний фестиваль балету Ballet UA, який в хореографічному світі України вважають подією року, найграндіознішим святом для шанувальників та істинних цінителів мистецтва танцю. Впродовж трьох днів на сцені Національної опери України виступали представники семи театрів України, а також гості з Великобританії, Німеччини, Франції та інших країн.

Фестиваль, що виник завдяки ідеї художнього керівника балету Національної опери, народної артистки України Олени Філіп’євої, відкрився 21 жовтня показом вистави «Широко заплющені очі» постановника Віктора Іщука, цього ж вечора глядачів познайомили з другим актом нового балету «Данте» в постановці Ярослава Іваненка. Ну а другий день став для представників українських театрів конкурсним: у межах фестивалю вперше мало відбутися нагородження премією Stars Ballet UA, яку заснувала Гільдія АРТ. Премією вирішили відзначити досягнення українських танцівників, котрі яскраво проявили себе у минулому сезоні. Для них були введені номінації: найкращий соліст, найкраща солістка та найкращий дует, також передбачений приз глядацьких симпатій.

Щоправда, приїхали до Києва солісти, яких вже можна було вважати певною мірою переможцями, адже вони пройшли суворий відбір у власних колективах. У СХІД ОПЕРА вибори були абсолютно демократичними – шляхом таємного голосування. І зрештою до Києва поїхали дві пари: Крістіна Кадашевич та Олексій Князьков, котрі показали Адажіо Красса та Егіни з балету А. Хачатуряна «Спартак», а також Катерина Андренко і Тарас Ковшун, які танцювали Pas d’Esclave з балету «Корсар».

Виступи харків’ян оцінили дуже високо – Крістіна Кадашевич та Олексій Князьков були визнані найкращим дуетом, Катерина Андренко завоювали приз глядацьких симпатій. Також особливий приз був вручений народній артистці України Інні Дорофєєвій, котра готувала солістів до фестивалю – як найкращому педагогу, що провів буквально ювелірну роботу з артистами. Надзвичайно високо оцінив внесок Інни Борисівни, особливо її музикальність і дотримання максимальної точності в усіх нюансах праці над Адажіо Георгій Ковтун – відомий балетмейстер, народний артист Республіки Татарстан, постановник харківської версії «Спартака». В останній день фестивалю переможці премії Stars Ballet UA виступали в гала-концерті разом зі своїми колегами із Західної Європи.

Як відзначила художній керівник балету СХІД ОПЕРА, заслужена артистка України Антоніна Васильєва, під час фестивалю театр отримав чимало захоплюючих пропозицій: «Ми показали дуже високий результат. Я вважаю, що наше місто і театр можуть пишатися тим, як була представлена хореографічна культура Харкова в столиці. І хоча тільки сьогодні повернулися, вже у вівторок знову продовжимо працювати. Щодо завтрашнього дня треба думати сьогодні, і ту планку, яку ми підняли, маємо тримати й надалі. Та команда, яка очолює сьогодні СХІД ОПЕРА, сприяє цьому у повній мірі».

Детальніше про перемоги харківських артистів зможете дізнатися на пресконференції, що пройде найближчим часом, та з матеріалів місцевої преси.