Kuchar 00426 квітня на сцені Схід OPERA відбудеться знакова подія: одна з найуспішніших прем'єр минулого сезону, балет «Ромео і Джульєтта» С. Прокоф'єва пройде під управлінням американського музиканта українського походження, володаря численних нагород, самого записуваного диригента свого покоління Теодора Кучара.
У різні роки Т. Кучар був головним диригентом і художнім керівником Філармонічного симфонічного оркестру в Брісбейні (Австралія), Національного симфонічного оркестру України, Філармонічного оркестру імені Л. Яначека (Чехія), симфонічного оркестру Венесуели, Національного симфонічного оркестру Словаччини та Словацького оркестру Sinfonietta. В якості запрошеного диригента, співпрацював з найбільшими оркестрами і оперними театрами світу. Серед найяскравіших подій останніх кількох сезонів можна відзначити його роботу з Симфонічним оркестром ВВС, Національним оркестром Уельсу, Англійським камерним оркестром, філармонічними оркестрами Кейптауна, Тель Авіва, Праги, Мюнхену і Національним симфонічним оркестром Венесуели, найбільшими оркестрами і оперними театрами Анкари, Анталії, Пекіну, Буенос Айреса, Гельсінкі, Стамбула, Харкова, Києва, Одеси і Праги. Серед численних нагород Т. Кучара – «Записи року» за версіями Телерадіокомпанії ВВС, АВС (Австралійської корпорації телерадіомовлення), організації Chamber Music America, радіостанції WQXR, а також номінацію на премію Греммі в категорії «Кращий інструментальний альбом» в 2013 році.
Особливе місце займає в творчій біографії Т. Кухара музичний театр. Так, в різні роки він взяв участь більш ніж в 300 постановках Фінської національної опери. В рамках співпраці з Львівським національним театром опери та балету здійснив постановки балетів І. Стравінського «Весна священна» та «Пульчинелла». Також диригував оперними виставами в Буенос-Айресі, Каракасі, Гельсінкі, Києві, Празі та Сан-Франциско з видатними солістами, серед яких Дж. Норман, Ф. фон Штаде, Дж. Каллея, Й. Гіннінен, І. Байракдарян і К. О'Коннор.
Дискографія Т. Кухара налічує більш ніж 130 компакт-дисків. Серед них повне зібрання симфоній Б. Лятошинського, Є. Станковича, К. Нільсена, В. Каліннікова, Б. Мартіну; повні зібрання увертюр і симфонічних поем А. Дворжака, оркестрових творів Б. Сметани, а також відомі твори В. Моцарта, Дж. Чедвіка, О. Глазунова, У. Пістона, Р. Щедріна, Д. Шостаковича та П. Чайковського. Особливе місце в дискографії диригента займають твори С. Прокоф'єва: ним було записано музику балетів «Попелюшка», «Блудний син», «Ромео і Джульєтта», всі симфонії композитора, його концерти, оркестрові сюїти та симфонічні поеми, концертіно для віолончелі та оркестру. Тому Т. Кухар із задоволенням прийняв запрошення керівництва Схід OPERA продиригувати балетом С. Прокоф'єва «Ромео і Джульєтта».
На харківській сцені вперше поставили «Ромео і Джульєтту» ще в 1967 році. Прем'єра нової постановки вистави на сцені Схід OPERA відбулася в 2019 році у хореографії народного артиста Республіки Молдова Андрія Литвинова. Він знайомий харківським глядачам за створенням власних хореографічних версій балетів «Коппелія» і «Корсар». В основі нової версії «Ромео і Джульєтти» – класична хореографія, яка, на думку балетмейстера, найбільш точно відповідає музиці Сергія Прокоф'єва. Адже цей балет вже давно став класикою жанру, перевіреною часом. Яскравим тлом, на якому розвивається лірична лінія, стала Італія епохи Ренесансу. У виставі використовується відеопроекція, але, залишаючи традиційну зображальність, сучасні технології «вписані» в старовинні фрески.

Czech 22DSCF0007 1TK Photo 9.12