summer opera 2019 4 Балетом «Попелюшка» у зірковому складі в Харкові відкрився Summer Opera Fest 2019, який проводиться четвертий рік поспіль та перетворився за цей час у найважливішу подію літа в сфері класичної музики.
Summer Opera Fest 2019 – це своєрідний творчій звіт Харківської національної опери за цілий сезон, коли театр влаштовує парад головних прем’єр та найбільш гучних вистав року, які зазвичай представляє у найсильнішому складі та з залученням зіркових виконавців з інших театрів. Фестивальна програма в цьому році охоплює різноманітні жанри і, окрім опери та балету, включає в себе концерти вокальної музики, мюзикл та феєричний вечір гала-балету, якого завжди дуже чекає публіка.
Ввечері 20 червня фестиваль відкрився балетом «Попелюшка» на музику Сергія Прокоф’єва за участі солістів Національної опери України – народної артистки України Єкатерини Кухар та Ярослава Ткачука. А вже у липні глядачі побачать інші найсвіжіші балетні постановки - «Містерію Пандори», «Ромео і Джульєтту», «Красуню та Чудовисько», що випущені протягом діючого сезону, і мюзикл My Way, який нещодавно з великим успіхом показано на Тульчин Опера фесті. Також у програмі – балети «Дон Кіхот» та «Колесо Фортуни», опери «Летюча миша» та «Пікова дама».
І саме у рамках фестивалю відбудеться довгоочікувана прем’єра: вперше в історії театру на великій сцені виходить опера Сергія Прокоф’єва «Любов до трьох апельсинів». Виставу готують головний режисер Схід Опера Армен Калоян та головний диригент Схід Опера Дмитро Морозов, і в рамках Summer Opera Fest 2019 заплановані три покази цієї нової вистави.
«Наш театр сьогодні має два потужних фестивалі на великій сцені – літній Summer Opera Fest, який задумано як огляд головних подій сезону, та осінній Схід Опера Фест, в рамках якого ми долучаємо до наших вистав зіркових виконавців світового рівня. Обидва фестивалі народилися у дуже важкий час – літній чотири, а осінній – п’ять років тому, і ми бачимо, що мистецтво дійсно рятує. І світ, і всіх нас. А Схід Опера – це дійсно той театр, що єднає людей. Ми дуже радіємо тому, що обидва фестивалі стали своєрідними магнітами для харківського глядача і збирають величезні аудиторії. Ласкаво просимо до нас знову, йдіть і дивіться, ми кожного разу готуємо таку програму, яку не можна пропустити», - відмітив Олег Орищенко, генеральний директор-художній керівник Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка.
Фестивалем Summer Opera Fest 2019 Харківський національний академічний театр опери та балету ім. М.В.Лисенка закриває свій 143-й сезон, який став багато в чому знаменним для театру, оскільки саме в цьому сезоні народився новий бренд - Схід Опера, - який покликаний оновити сприйняття театру, і саме в цьому сезоні театр приєднався до асоціації Opera Europe, яка об’єднує всю театрально-музичну еліту Європи. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним національним театром опери та балету на Сході України. У репертуарі - 65 оперних і балетних постановок.

ASH 7862ASH 7871ASH 7892