Це буде ще один сценічний майданчик, який театр планує використовувати для незвичайних музичних кросоверів, що поєднують класичну, джазову, електронну музику і утворюють різні стильові і жанрові міксти.

Оскільки сьогоднішня музична і театральна культура формується на стику різних жанрів, Схід Опера створює нові сценічні простори, адекватні сучасному мистецтву і націлені на різні аудиторії. Раніше були відкриті Камерна сцена (в фойє театру) і відкрита сцена "Схід Опера Просто Неба" (позаду будівлі оперного театру). Майданчик-лофт створюється в просторому робочому приміщенні на нульовому рівні будівли, яке зазвичай використовується для технологічних потреб театру.

25 листопада Наталя Пшеничникова виконає тут монооперу для голосу і електроніки, в основі якої лежить «надповість» Велимира Хлєбнікова. Виступ Наталії Пшеничникової в Харкові відбудеться напередодні фіналу Конкурсу молодих композиторів, що організовано вперше в Україні для авторів, які пишуть музику для опери і балету. «Голос Зангезі» продемонструє публіці один із зразків сучасного музично-перформативного мистецтва у виконанні топ-артистки світового рівня. Її приїзд в Україну став можливий завдяки підтримці Гете-інституту.

Наталя Пшеничникова (меццо-сопрано) - випускниця Московської консерваторії, але з 1991 року живе в Німеччині і відома в Європі як одна з найцікавіших і незвичайних виконавиць сучасної музики. Спеціально для неї було написано понад 300 творів сучасної музики. В її виконанні з'єднуються класичний і експериментальний вокал, вільна імпровізація і композиція, найскладніші голосові партії і перформанс. Вона є засновником і художнім керівником театру голосу "Ла Гол". Композиторка, кураторка, учасниця багатьох виставок і художніх акцій.

Фінал Конкурсу молодих композиторів, який Схід Опера проводить за підтримки Українського культурного фонду, відбудеться 26 листопада на Камерній сцені театру. У ці дні представницьке міжнародне журі обере кращий твір з 4-х, що пройшли до фіналу.

Схід OPERA - новий бренд Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В.Лисенка. Під цим брендом восени театр відкрив свій 143-й сезон. Заснований в 1875 році, сьогодні є єдиним національним театром опери та балету на Сході України. У репертуарі - 65 оперних і балетних постановок. Протягом року на великій сцені грається 270 власних спектаклів, в минулому сезоні тут випущено 8 прем'єр. Тільки театральна трупа об'єднує понад 300 артистів, а всього тут працюють майже 750 осіб. Новий бренд покликаний оновити сприйняття театру і запустити інноваційну ідею розвитку театру як сучасного центру музичної і театральної культури, орієнтованого не тільки на класичний репертуар, а й на сучасні та експериментальні постановки, на відкритість новому і просування актуальної української та світової культури в молодіжне середовище. В рамках ребрендингу розроблений і впроваджений новий логотип театру, відкрилися нові майданчики, сформований Музичний Молодіжний Хаб, проведено фестиваль «Схід OPERA Просто неба».