24 11 18 concert golodomor ukr24 листопада 2018 р. у великій залі Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка (CxidOPERA) о 18.30 відбудеться концерт до 85-ї річниці голодомору. В ньому братиме участь майстер художнього слова, почесний гість з Києва - Герой України, лауреат Національної преміі ім.Т.Г.Шевченка, народний артист України Анатолій Паламаренко, хор CxidOPERA (гол. хормейстер заслужений діяч мистецтв України О.В. Чернікін) та провідні хорові колективи міста: дитячий хор «Весняні голоси» (Народний художній колектив Обласного Палацу дитячої та юнацької творчості), художній керівник Олексій Фартушко; дитячий хор «Скворушка» (Народний художній колектив Обласного Палацу дитячої та юнацької творчості), художній керівник Юлія Іванова; хор хлопчиків ХССМШМ, худ. керівник Олексій Кошман; хор Харківського національного університету мистецтв ім. І. Котляревського, художній керівник  заслужений діяч мистецтв України, професор Сергій Прокопов; хор оперної студіі ХНУМ ім.і. Котляревського, керівник заслужений діяч мистецтв України Наталя Бєлік.

Програма складається переважно з шедеврів вітчизняної хорової музики. До неї включено також частину з Концерту для голосу з оркестром видатного композитора Р. Гліера (1942), що суміщає жалобу та оптимістичний настрій у яскраво мелодійних, наповнених щирими почуттями музичних образах. У концерті прозвучать голоси солісток театру лауреата Міжнародних конкурсів Вікторії Житкової та заслуженої артистки України Олени Старикової, мелодії італійця П’єтро Масканьї та Героя України Мирослава Скорика.

Концерт, який ми пропонуємо слухачам, продовжує традицію художньо - громадянських акцій театру, яка особливо проявилася у таких масштабних музичних проектах, як виконання 9 симфонії Бетховена до Дня Європи або «Реквієму» Дж. Верді, «Реквієму» В.-А. Моцарта, кантати «Іоанн Дамаскін» С. Танєєва. Слід згадати також прем’єру вистави-реквієму «Жнива скорботи» («Панахида за померлими з голоду») Героя України, народного артиста України, лауреата Національної премії ім. Т. Шевченка Євгена Станковича на вірші Дмитра Павличка та канонічні тексти (до 75-річчя Голодомору 1932-33 р. в Україні). Як театральну постановку, цей твір було здійснено уперше на харківській сцені у 2008 р.

Акція до 85-річчя голодомору на сцені Харківського національного академічного театру опери та балету імені М.В. Лисенка за участі численних хорових колективів міста сприятиме збереженню історичної пам’яті нашого народу. В цей день ми всі вклоняємось пам’яті жертв голодоморів та політичних репресій. Це не може залишити байдужими...

Концерт підготували: диригент – Павло Багінський, режисер – постановник Олексій Дугінов, художник – постановник - головний художник Схід OPERA заслужений художник України Надія Швець.